Våffeldag
Kategori: Recept mat
Lite för sällan blir det våfflor. Men en sådan här dag är det ett måste. Och tid tar det, för jag håller envist fast vid att godaste och snyggaste våfflan får man i en gammal gjutjärnslagg. En sådan man måste vrida ett halvt varv för att få den gräddad på båda sidor. Det är förresten en mycket meditativ syssla att grädda våfflor på det viset.

Dotter och man tror att det skulle gå att lura mig med att äta våfflor från modernare lagg. Jag säger bara `prova´ så får vi se....
Till våfflor serveras gärna sötad grädde och egen hjortronsylt förståss.

Äggvåfflor
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
7,5 dl riktig mjölk (lätt- och mellanmjölk är inte aktuellt)
3 ägg
150g smält smör
0,5 dl creme fraiche
1/2 flaska minerallvatten (typ Loka)
Blanda vetemjöl, salt, bakpulver. Häll i hälften av mjölken, rör igen. Häll i creme fraiche och resten av mjölken, rör om till slät smet och låt stå några timmar.
Smält smöret, låt kallna något innan det hälls i bunken. Starta plattan och värm laggen på båda sidor. Häll det svalnade smöret i bunken och rör om. Sist rörs mineralvatten ner i smeten.
Smält smör i en panna att ha att pensla laggen med.
Grädda - ät - och njut.