Kalkon på enklaste vis
Kategori: Recept mat
När man har lyckan att vara på landet glömmer man både att använda sin kamera och det där med att vara ständigt uppkopplad. Ja uppkopplad var kanske mycket sagt. Bredband i glesbygd lämnar ännu mycket att önska.
Nå i vart fall provade jag för mig ett nytt recept på kalkon. Som är gammalt och kommer från Hirams kokbok i 1970 års upplaga och som jag fått av en mycket god vän som är lika glad i livets goda som jag.
Kylskåpet blev fullt med annat varför kalkonen åkte ut i sin kylbag. -20 grader var det den natten, behöver jag säga att den var allt annat än tinad. Nytt utgångsläge alltså, vi löser problemet och mixtrar lite i receptet.

Kalkon på enklaste vis
Kalkon
citron
Vitt bröd i tärningar, kvar av gamla baguetter så går det utmärkt. Jag skar bort något av den hårda ytan.
champinjoner, mägnd som brödet
sherry
salt och peppar
smör
grönsaks eller hönsbuljong
Utgångsläge med frusen kalkon: 75 - 100 grader på ugnen, placera kakonen i ugnspanna på ett galler längst ner. Det tog mig 3-4 timmar innan den var tinad men så var den på nästan 4kg också.
Utgångsläge med nu tinad kalkon: Låt ugnen nu stå på 175 grader. Brödet steks gyllenbrunt i stekpannan. Stek också champinjonerna med smör och salta och peppra. Blanda brödet och champinjonerna och häll över sherryn och blanda. Med så stor fågel blev det nog runt 3 dl av sherryn. Citronen kramade jag ur saften och hällde i fågeln, rullade runt fågeln i pannan ett par varv och sedan tryckte jag i fyllningen. Knyta till och försluta struntade jag i, det fungerar inte när mitt utgångsläge var som det var. Men det är att föredra för att hålla låren och vingarna mot kroppen och därmed få dessa saftigare.
Klicka på med lite smör över kroppen, gnid in salt och sedan in längst ner i ugnen. Där fick den steka 3-4 timmar tills man på lukten känner den är klar eller köttet lossnar lätt från benen. Ös med varm buljong några gånger under stektiden och vänd den för färgens skull. Lägg på folie om när den fått färg och stek sista tiden med folie.
Sås: använd skyn och red av. Tillsätt lite vin av mustigare sort om den behöver piffas upp.
Sedan hade vi bara lite pressad potatis till och sallad.