meramitt.blogg.se

Livets goda ska här få plats. Trädgårdsidéerna, favoritrecepten, lite bygg, lite riv någon färgblandning. Och ett och annat roligt eller tänkvärt som jag läst eller sett eller bara hört. Samlat på en plats för att jag aldrig hittar och alltid fått leta som en tok.

Musli, egen blandning blir alltid godast

Kategori: Recept på tillbehör, drinkar

Snabbt fixar man den godaste muslin som är toppen hitta färdig på hyllan att förgylla frukosten med. Inte minst när det blir extra folk i huset.
Och välj nu gärna ekologiska produkter för att undvika mesta möjliga av både stråförkortningsmedel och bekämpningsmedel. De ekologiska russinen är dessutom så mycket smakligare.
 
 
 
 
1 dl dinkelflingor
1 dl linfrö
3 dl rågflingor
2 dl fiberhavregryn
5 dl havregryn
100g valnötter - hackas grovt
100 g hasselnötter (rostas gärna innan och gnugga bort det mesta av skalet i en diskhannduk) - hackas grovt
2 dl pumpafrön eller mix med solroskärnor
1 dl råsocker
2 + 1 dl vatten
5 msk solrosolja
3 dl russin
 
Ugnen ska vara på ca 200 grader. Blanda allt utom russinen och 1 dl av vattnet. Rör om så allt blir lätt fuktigt. Bred ut i en längpanna och rosta i 15 + 10 + 5 minuter med omrörande efter varje intervall. När du tar ut pannan bedömer du om du tycker den ser lite torr ut, om så är fallet rör snabbt ner sista decilitern med vatten som får dunsta i den varma blandningen i pannan. Låt kalln, rör i russinen och fyll en trevlig burk.
Passar till alla fil och yoghurtsorter.
 
 
 

Våffeldag

Kategori: Recept mat

Lite för sällan blir det våfflor. Men en sådan här dag är det ett måste. Och tid tar det, för jag håller envist fast vid att godaste och snyggaste våfflan får man i en gammal gjutjärnslagg. En sådan man måste vrida ett halvt varv för att få den gräddad på båda sidor. Det är förresten en mycket meditativ syssla att grädda våfflor på det viset. 
Dotter och man tror att det skulle gå att lura mig med att äta våfflor från modernare lagg. Jag säger bara `prova´ så får vi se.... 
Till våfflor serveras gärna sötad grädde och egen hjortronsylt förståss.
 
Äggvåfflor
 
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
7,5 dl riktig mjölk (lätt- och mellanmjölk är inte aktuellt)
3 ägg
150g smält smör
0,5 dl creme fraiche
1/2 flaska minerallvatten (typ Loka)
 
Blanda vetemjöl, salt, bakpulver. Häll i hälften av mjölken, rör igen. Häll i creme fraiche och resten av mjölken, rör om till slät smet och låt stå några timmar. 
Smält smöret, låt kallna något innan det hälls i bunken. Starta plattan och värm laggen på båda sidor. Häll det svalnade smöret i bunken och rör om. Sist rörs mineralvatten ner i smeten.
Smält smör i en panna att ha att pensla laggen med. 
Grädda - ät - och njut.
 
 

Nötig bar och chokladig frökula

Kategori: Baka diverse

Hittade lite sockerfria recept att träna på. Som jag modifierade lite. En träning i att inte äta så mycket blodsockerhöjande. Men det kräver tillvänjning, ser jag en kaka så tror jag ju att det smakar sött. Och detta trots jag gjort dem själv.
 
 
 
Nötig kaka typ `bars´
 
4 ägg
600g granola
1 dl tranbär
1/2 dl grovhackade hasselnötter eller pinjenötter
2 dl blandade frön som tex sesam-, solros, pumpa
1 eller 2 kakor fin 70%ig ckoklad
 
Ugn 175 grader. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Vispa äggen och blanda i alla ingredienser utom chokladen. Klappa ut blandningen på plåten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Medans kakan svalnar något, bryter du ner chokladen i en skål och micrar i några minuter tills den smält. Rör om några gånger medans den micras. Tag ytterligare en ugnsplåt och lägg på plåten med kakan, vänd. Bred ut chokladen på kakans undersida. Låt stelna. Vänd kakan rätt väg och skär upp i lagom stora bitar. 


Chokladig frökula
 
2 torkade fikon som blöts upp i lite vatten i ca 15 min.
2 torkade aprikoser
1 dl cashewnötter
1/2 dl kakao
1 dl kokos
sesamfön att rulla i
 
Plocka upp fikonen ur vattnet men spara vattnet. Grovhacka fikon och aprikos och lägg i mixerskål tillsammans med övriga ingredienser förutom sesamfröna. Mixa, tillsätt eventuellt lite av fikonvattnet om smeten blir lite för torr. Rulla små kulor som läggs i en djup tallrik med sesamfrön. Rulla så de blir jämnt täckta med frön. Förvara i fin glasburk med lock i kylen.
 
 

Pugh, Ledin, Bowie och melodifestival

Kategori: Musik

Sicken blandning............
Riktigt risiga mobilbilder. Varför tar man dem, men ok de är väl minnen de med. Senaste veckan har varit riktigt trevlig.
Pugh Rogerfeldt var i stan. Tyvärr var vi sent ute innan vi såg att han var på G och platserna blev inte det bästa. Vi hade fått höra av vår musikhandlare att han numera är som allra bäst när han turnerar själv, i ett lite mindre format. Inte vet jag, men otroligt bra. Själv verkar han också trivas och surrar på mellan låtarna med små minnesglimtar. Och glimten från nya skivan gav mersmak. Hog farm är annars en favorit jag alltid vill höra och fick.
 
Tomas Ledin showar runt landet efter att ha avslutat i våra storstäder. Härliga bilder på stora skärmar gav sommarkänsla, lite mer lågmält framförande med sina medmusiker än vad han brukar. Några vänner följde med till ett blåsigt kallt Luleå och vi fick en riktigt trevlig helg. Jag hade inte sett att Ledin var i Norrland heller och bokade även detta onödigt sent, det hade inte varit kul att bara åka över dan lite hotellmys vill man ju ha.
 
 
 
David Bowie har gett ut nytt, och hittat rätt. Kräver en koncentrerad lyssnare, ingen bilmusik. Ser fram emot att sätta mig i lurarna.
 
 
Inte missade vi heller melodifestivalen på tv denna helg och Robin som vinnare. Inte dumt alls, bra låt.
Egentligen alltså, Eldkvarn är i Lycksele till helgen........... Men nej, nu är det tomt på nöjeskontot. Tyvärr.

krukäxter, jag planterar om

Kategori: Blommor inomhus

 Roligt, nix knappast. Nu står det 31 - 28 till mig. 
31 omplanterade alltså och 28 icke omplanterade, och dessvärre är det de större växterna som är kvar. Men vad gör man när det sitter minnen av människor i de flesta, och minnen vårdar man gärna. Fast just nu må det vara hur goa människor som helst, nu blev jag less. Och resten får bli en annan dag.
 
 
En helt underbar rosa klockmalva fick jag av god granne. Den kommer att sätta mig på prov. Men nu är skotten i jorden med liten plastpåse över som minidrivhus och satt i mitt bevakningsfönster, för att inte glömmas en enda dag.
 
Älskade gamla krukor är sköra. Här lossnade två skärvor och lagades med Cascos acryl bygg. Fixerades med vackra tjärade snören eller bast, och nu hoppas vi de klarar sig ännu ett tag.
 
I år testar jag den allra bästa jorden för blommande uteväxter till mina pelargonier direkt vid omplanteringen. U-jorden från Hasselfors. Otäckt dyr, men de vet ju att alla proffs förordar den.
Kryddorna hamnar i Änglamarks ekologiska. Övrigt får Hasselfors proffs för det var vad jag hade hemma just nu.
 
 
Kattskrället vid namn Dusten som inte tycker om vinter passade på att krypa in i grönskan och maximera sommarkänslan genom att smaka på de flesta innan allt åkte ner i källaren.

Krukkaos

Kategori: Blommor inomhus

 
Nu har jag förberett inför årets värsta period av `jord i hela huset´. Alla krukor som haft innehåll i vinter är uppdiskade. Älskade krukor med patina och utfällningar, det är vackert.
Hur kan de bli så många, har jag verkligen haft blommor i dessa då alla fönster i alla fall är fulla med blommor och var i så fall har de stått? Detta mysterium återkommer varje år, och aldrig finner jag svaret. 
 
Imorgon hoppas jag hinna påbörja mitt lilla jordkaos. Med målet att vara klar torsdagens kväll. För innan allt är omplanterat, beskuret och funnit rätt plats och rätt sällskap så brukar det vara jord, blad och kvistar på husets alla golv.

Mjuk chokladkaka

Kategori: Baka sött

Lite tung i smaken även om jag är galen i choklad. Blev mer smakrik och godare efter någon dag, tyckte jag.
 
 
Ugn:
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Formen:
Börja med att smöja och fördela ströbröd i en kakform med löstagbar kant som rymmer ca 1,5 L.
 
Chokladkakan:
100 g smör, smältes
3 ägg
2 dl råsocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl stark kallt kaffe
1 msk apelsinlikör
 
Vispa ägg och sockret. Blanda i annan skål mjöl, siktad kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner i äggsmeten. Tillsätt sedan smör, kaffe och apelsinlikör Rör försiktigt till smeten är slät inte längre. Häll smeten i formen och grädda på nedre falsen i 30 - 35 min. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den.
 
Chokladglasyr:
100 g mörk 70% choklad, eller  hälften apelsinchoklad mörk.
25 g smör
3 msk ljus sirap
0,75 dl vispgrädde
1 väl tvättad apelsin, använd en liten citrusfruktrasp. Eller rivjärn, blir bara lite mindre dekorativt.
 
Lägg smör, sirap, grädde i en liten kastrull och koka upp. Bryt ner chokladen i kastrullen, dra den från värmen och rör tills den smält. Låt svalna nästan helt och rör då och då under tiden, den ska vara trögflytande när du häller den över kakan. dekorera med apelsinrasp.
 
 
 
 

Lax med kall och varm sås

Kategori: Recept mat

Tillhör kategorin snabblagat med liten förberedelse.
Lite styrka och genast tyckte min man att lax faktiskt är möjligt att äta. Ja om den inte är gravad eller rökt förståss för det är gott. Och jag håller med lite grand. Lax i sig känns lite `mja-a tycker jag verkligen om det´ och har en lite väl egen smak av fett. Men rätt kryddat - helt ok, och idag faktiskt gott. 
 
 
Aioli:
Görs gärna minst någon timme tidigare, eller tidigare om så passar
1 äggula
1tsk limesaft
0,5 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
salt/sv peppar efter smak
0,5 dl rapsolja
0,5 dl god olivolja
2 rejäla vitlöksklyftor
skalet från 1 riven lime
1 dl créme fraiche
 
Blanda äggula, limesaft,vinäger och senap i en skål. Vispa försiktigt i oljan, så det inte skär sig. Blanda i pressad vitlök, limeskalet, smaka av med salt och peppar. Sist i med créme fraiche och ställ kallt.
 
Laxen görs så här:
4 st 2-3 cm bitar av laxfilé
Krusmyntagårdens örtiga fiskkrydda, eller din egen goda örtblandning (timjan, dragon, citronmeliss, persilja tex)
salt,peppar
rapsolja
saft av halv lime
ev sesamfrön
Vänd laxskivorna i blandningen av kryddor, låt ligga en stund medans du gör riotton och chilisåsen med bett.
När risotton och chilisåsen är nästan klara så steker du laxen i lite upphettad rapsolja, ringla över saften av lime i slutet och pudra över sesamfrön allra sist.
 
Risotto:
4 scharlottenlökar, finhackas
rapsolja
2 dl avorioris
1 dl torr vitt vin
Hetta upp en panna, fräs löken mjuk utan att den att färg. Tillsätt ris och fräs tills det set glansigt ut, häll i vinet. Rör hela tiden så det inte brinner fast och riset suger upp jämnt. Tillsätt lite vatten åt gången, fyll ej på förrän det förra tillsättandet sugit in. Rör tills risotton är klar och servera direkt. 
Samtidigt gör du:
 
Chilisås med bett:
 
1 röd lök, finhackas
3 rejäla vitlöksklyftor, finhackas
2-3 chili, finhackad
3 dl chilisås
2-3 msk rödvinsvinäger
2 msk råsocker
0,5 dl rapsolja
vatten 
Fräs löksorterna mjuka i vid panna i oljan. Tillsätt chilin, fräs ett par minuter till. Tillsätt övriga ingredienser och vatten till önskad konsistens. Låt den vara lite tjock, ser trevligare ut.
 
Servera med enkel grönsallad av tex romansallat, ruccola, gurka och nyp ur det sista ur limen över.