Min goda vän hon med samma inställning till livets goda som jag kom på skärtorsdagen med den allra godaste sillrätt som gav stor mersmak och succe bland oss som nu tycker om sill. Kom jag ihåg att ta en bild - noops, men den skymtar i hörnet. Det visade sig att även hon hade hittat favoriter i Hirams kokbok som följt henne genom livet.
Silderet, sill på dansk
sill, färdig för inläggning går bra om man har brått. Sär sneda fina bitar.
3msk kapris
3msk gul lök, låt gärna den hackade löken ligga i iskallt vatten några timmar så smakar den mindre vasst
1 msk gräslök, fint klippt
1 msk dill, fint klippt. och några fina dillkvistar till dekoration.
2 msk ättiksgurka, fint hackad
3 dl majonäs
1-2 tsk eller efter vad man man uppskattar curry
3 dl majonäs
3 tsk tomatketchup
Krama ur löken allt vatten. Blanda den med kapris, gräslök, dill, ättiksgurka. Blanda en bytta med majonäs, curry, ketchup. Blanda sedan hacket i såsen. I med sillen, men spara ett antal bitar för dekoration.
Min goda vän kom med den fina anrättningen i vacker cylinderformad glasskål. Den krämiga sillrätten i botten och dekorerad med sillbitar i en cirkel över och dillkvistar på toppen. Så läckert och så gott.
Till: åt vi vår goda och ytterst ekologiskt odlade mandelpotatis
Men jag kan också tänka mig att det smakar förträffligt på ett gott mörkt surdegsbröd modell danskt.
Dryck: Jag skulle nog föredra vår lokala färsköl från Kallholmen om jag får tipsa.