meramitt.blogg.se

Livets goda ska här få plats. Trädgårdsidéerna, favoritrecepten, lite bygg, lite riv någon färgblandning. Och ett och annat roligt eller tänkvärt som jag läst eller sett eller bara hört. Samlat på en plats för att jag aldrig hittar och alltid fått leta som en tok.

Våren löpte amok

Kategori: Trädgård - vår egna

Javisst längtade vi efter vår, men när den kom så här hastigt så hinner man ju inte alls med. För en vecka sedan när kom vi hem efter att ha tittat till lilla mor över helgen så var all snö plötsligt borta och det såg ut så här. Kunde vi inte tro när det låg flera decimeter på sina ställen på fredagen.
 
 
Krokusar - en del har redan blommat över, snödroppar, blasten till alla andra lökar - visst har man längtat efter dom. Tiden har inte räckt till och nu står jag där en vecka senare och pillrar försiktigt för att inte skada de små liven.
 

Berättarfestival i stan

Kategori: Aktuellt, samhälle

Inte dumt bli bjuden på sådant man annars missat. Trevligt och trivsamt var det och kryddat med mycket humor när P-O Enqvist gästade stan för att promota sin senaste bok i ett författarsamtal med Erik Jonsson från tidskriften Provins.
Senaste böckerna har frågan ständigt varit om han nu gjort sin sista. Svaret nu det är:  `Nä jag måste fortsätta slita för brödfödan tills jag är 96, för det har statsministern sagt´. Skönt med åsikter i kampen mot knasigheter i politikerled.

Gamla älskade böcker hittar nytt hem

Kategori: Allmänt

Å äntligen hittade jag boken som jag hoppats snubbla över någon gång. Trädgården av Emma Lundberg, en av våra främsta trädgårdspionjärer. Dessutom annan gammal trädgårdskunskap där bara banden är snygga i sig. Lycka, mitt trädgårdsbibliotek växer och frodas. Känns bra när vår nuvarande trädgård befinner sig i allt eländigare tillstånd och väntar på att göras om.
 
 
Dotter hittade väldigt snygga kok och bak böcker. Jag tror inte det kommer att dröja länge innan hon börjar prova receten också, det lät mycket troligt efter en stunds bläddrande här hemma.
 
 

Record Store Day - nu på lördag den 20:e

Kategori: Musik

Och ingen annanstans än just i Gävle hade jag och min man velat vara den dagen. För där finns den allra härligaste butik, Alla Tiders Skivhandel som drivs av Magnus Bergström med tusen och åter tusen av både cd-skivor och LP.
Man blir alldeles varm och glad när han går igång och berättar historier bakom låtar. Hur skivor kommit till ibland av artister som man helt glömt bort, och absolut inte hade en aning om att det var just han/hon som också låg bakom utvecklingen i det och det bandet. Massor av kunskap så låt honom gärna välja en bunt favoriter han tänker på just den dagen och du får garanterat en musikupplevelse med dig hem. 
Ett par lyckliga bilder när vi hade vägen dit senast bjuder vi på. Och avundas samtidigt alla som råkar vara i krokarna och kan flanera dit.
 
 
 
 
För hur det än är så är cermonin med att bläddra sig fram till skivan man för stunden längtar efter därhemma, fylld med myskänsla. Och sedan bara sätta sig ner och verkligen lyssna utan att göra något annat, det är verkligen exklusiv egentid för att uttrycka sig tidsenligt. Långt ifrån det där med att bara hastigt leta fram något passande för städ och röj på Spotify - för ja, det behovet har man ju också ibland.
 
Lite musikfavoriter vi/jag åtekommer till som just nu dök upp i minnet:
Jamiro Quai - Synkronized, Massive Attack - Blue lines, Paul Simon - Graceland, Steven Stills - Manassas eller varför inte `glad och tänk till låtar´ från någon skiva med Stefan Sundström.
 
Har man svårt bara lyssna kan man ju titta också, tips:
Led Zeppelis - Celebration day, Sade - Bring me home I live eller Stax.
 
 

Fåtöljer av krångligaste gripsholmsmodell

Kategori: Inreda inne

Det är väldigt roligt när man hittar roliga gamla prylar som folk tröttnat på. Men detta kanske tog priset i bök & stök kategorin. Och på bara något år hade både vi och katten myst så de var slitna till katergori - mycket trist.
 
 
Det är en låååång historia. Före & efter bilder är dock  trevligt och så kan man strunta i resten, alltså texten.
 
Vår ena dotter fick för sig att gå skola långt ner i Sverige. Ja döttrarna har också tendens att inte alltid välja närmsta och enklaste alternativ de hellre. !:a hittades och hyrdes, omöblerad. En hel del prylar behövs förståss och köra möbler i släpkärra hundratalet mil och lite till hade vi inte lust med. Vi fyllde bilen med det som gick och åkte. Hela vägen ner kollade vi annonssajter och hittade de möbler som skulle behövas och det stora varuhuset fick bistå med säng och annat. Vi lånade släktings släp som bodde på vägen ner som trevligt nog gav oss rum för natten, för lång skulle hon flytta och köra ner över dagen var inte att tänka på. Ett släplån för att köra ihop alla fynd med till lägenheten och återställa på hemvägen. Allt var frid och fröjd.
Men.........då hittade jag fåtöljerna som jag alltid velat ha. Riktiga med finfinaste tapetseraruppbyggnad och svensk tillverkning. Och det var ju bara några mils omväg när vi skulle norrut.
Men dom gick inte in i bilen. Det blev att ringa dessa goda släktingar och tänk de skulle inte behöva den närmsta halvåret. Gulligt snällt och problemet löst. Förutom det urfåniga att vi från början absolut inte skulle ligga och dra en släpkärra genom hela landet. Som vi nu alltså gjorde. 
Men när de väl var hemma, så var det värt det. Här intas kaffet på maten för oss båda och långa helgmornar med DN blir det för mig.
 
 
Katten bestämde det var hans nya kösbräda och eftersom vi använder dem dagligen närapå var inte bara en fast klädsel ett alternativ. Löst och tvättbart kändes rätt. Det blev lite shabby chic, och det passar turligt nog oss väldigt bra.
Ett gammalt gardintyg som det aldrig blev något av och en god vän hade också likadant tyg på hyllan. Tur för mig för många meter gick åt och räckte ändå inte till sittkudden. Men en runda i loppisbutiker och ytterligare gamla avlagda gardiner löste det. Dessutom sydde jag lösa extra överdrag till armstöden.
Våra mysiga Gotlandsfällar, kuddar som dotter sydde. Och en katt. Fulländat, och jag är alldeles nöjd.
 

Blåsippa, krokus - de allra första

Kategori: Trädgård - vår egna

I söndags låg snön isig och hård, men under äppelträdet började bondpion och påsklilja bryta sig fram. Lite regn och härlig värme nu två dagar senare har första krokusen slagit ut tillsammans med några blåsippor under vår manchuriska valnöt. Och nu är det alldeles omöjligt få något gjort inomhus.
 
 
 
Dessvärre har Jätteallium som vanligt alldeles för bråttom. För än lär vi få några kalla dagar och de får sig en och annan nattlig kyss.
 

Sparris - enkelt i grillpannan

Kategori: Recept mat

Det gick bara inte hålla sig, en förnimmelse om vår kändes som ett måste. Och det fick bli lite importsparris långtbortifrån.
 
 
Sparris - snabbt och enkelt i grillpannan
 
Dela sparrisarna på längsgående på mitten och skär bort den träiga nedre änden
Rulla i lite nötig olivolja
Stek sparrisarna några minuter på varje sida så de får lite fin färg.
Har du lite gamla baguetter liggandes så gör lite lagom bitar av det, duscha över lite mer av olivoljan.  Låt brödet steka med sista vändningen.
Klyv lite småtomater,  låt också de följa med ner i pannan så de blir lite ljumma.
Lite havssalt att strö över och till sist
Bryt över lite frasstekta baconbitar (fast det hade jag inte just denna dag, och det var gott ändå)
Riv över mer eller mindre permesan, beroende vad du gillar ost - för egen del fördrar jag mer.
 
 
 

Vår, men det går långsamt

Kategori: Trädgård - vår egna

Jag plumsade runt i snön igår på vår tomt. Och trots all kyla så hade det tinat undan under äppelträdet. Och med största brådska knökar sig lökar och knölar upp. Imorgon måste jag ut och titta igen för inatt och idag har äntligen regnet kommit och jobbat hårt med att hjälpa fram våren.
Bondpionerna har bråttom.........
 
 
Och någon sort av påsklilja (jag minns inte vilken) bryter sig genom jordskorpa och tjockt lövtäcke.
 

Vårlök - höstlök, om tulpanlök i mars/april

Kategori: Trädgård

Dottern åkte till Holland med sitt jobb och jag sa mest bara åååh , lite avundsjuk måste man unna sig ibland att vara - men bara lite. För tänk vad härligt att få vandra på deras blomstermarknad i skinande sol och vårvärme i mars månad när snön här ännu ligger djup.
Nu blev det inte så tråkigt nog, för det var både mulet och kallt. Våren låter vänta på sig även ute i Europa. Men till blomstermarkanden begav de sig och jag fick ett sms om vad som kunde vara lämpligt köpa. Jag meddelade tillbaka att var det härliga priser och plats i bagaget fanns så kunde hon unna sig vad som helst. Liljor är hållbara och tulpaner kan var kusligt billiga.
 
 
 
Ibland blir det tokigt. Men så får vi ju till att prova sådant vi inte gjort förr. För se sällskapet köpte på sig lök, tulpaner och dahlior. Tulpaner brukar man som bekant pillra ner om hösten för en blommande vår. Det kan ju vara lätt att glömma när man står där och torghandlaren bjuder ut tusentals i frestande förpackningar. Dahlior driver man däremot nu om våren för senare utplantering. Här såg det ut vid närmre granskning att snabbt behöva skänkas lite kärlek och de fick hamna i vattenbad över natten och sedan i jord. Det blev lite tidigt men det löser sig. Tulpanerna då? Alla krukor var översnöade så det fick bli en stor trälåda med lökar i flera skikt och så skottade jag över med snö. Få se nu vem som lurar vem och vinner, jag eller löken. Dottern önskade sig att få med sig buketter till sin lägenhet och tänk det vet jag alldeles visst är möjligt. För om vi säger som så, vi har varit med trädgård rätt många år nu och det kan tänkas att en och annan tulpan satts genom åren..............
 

Silderet, sill på dansk

Kategori: Recept mat

Min goda vän hon med samma inställning till livets goda som jag kom på skärtorsdagen med den allra godaste sillrätt som gav stor mersmak och succe bland oss som nu tycker om sill. Kom jag ihåg att ta en bild - noops, men den skymtar i hörnet. Det visade sig att även hon hade hittat favoriter i Hirams kokbok som följt henne genom livet.
  Silderet, sill på dansk
 
sill, färdig för inläggning går bra om man har brått. Sär sneda fina bitar.
3msk kapris
3msk gul lök, låt gärna den hackade löken ligga i iskallt vatten några timmar så smakar den mindre vasst
1 msk gräslök, fint klippt
1 msk dill, fint klippt. och några fina dillkvistar till dekoration.
2 msk ättiksgurka, fint hackad
3 dl majonäs
1-2 tsk eller efter vad man man uppskattar curry
3 dl majonäs
3 tsk tomatketchup
 
Krama ur löken allt vatten. Blanda den med kapris, gräslök, dill, ättiksgurka. Blanda en bytta med majonäs, curry, ketchup. Blanda sedan hacket i såsen. I med sillen, men spara ett antal bitar för dekoration.
Min goda vän kom med den fina anrättningen i vacker cylinderformad glasskål. Den krämiga sillrätten i botten och dekorerad med sillbitar i en cirkel över och dillkvistar på toppen. Så läckert och så gott.
Till: åt vi vår goda och ytterst ekologiskt odlade mandelpotatis
Men jag kan också tänka mig att det smakar förträffligt på ett gott mörkt surdegsbröd modell danskt. 
Dryck: Jag skulle nog föredra vår lokala färsköl från Kallholmen om jag får tipsa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kalkon på enklaste vis

Kategori: Recept mat

När man har lyckan att vara på landet glömmer man både att använda sin kamera och det där med att vara ständigt uppkopplad. Ja uppkopplad var kanske mycket sagt. Bredband i glesbygd lämnar ännu mycket att önska.
Nå i vart fall provade jag för mig ett nytt recept på kalkon. Som är gammalt och kommer från Hirams kokbok i 1970 års upplaga och som jag fått av en mycket god vän som är lika glad i livets goda som jag.
Kylskåpet blev fullt med annat varför kalkonen åkte ut i sin kylbag. -20 grader var det den natten, behöver jag säga att den var allt annat än tinad. Nytt utgångsläge alltså, vi löser problemet och mixtrar lite i receptet.
 
 
Kalkon på enklaste vis
 
Kalkon
citron
Vitt bröd i tärningar, kvar av gamla baguetter så går det utmärkt. Jag skar bort något av den hårda ytan.
champinjoner, mägnd som brödet
sherry
salt och peppar
smör
grönsaks eller hönsbuljong
 
Utgångsläge med frusen kalkon: 75 - 100 grader på ugnen, placera kakonen i ugnspanna på ett galler längst ner. Det tog mig 3-4 timmar innan den var tinad men så var den på nästan 4kg också.
 
Utgångsläge med nu tinad kalkon: Låt ugnen nu stå på 175 grader. Brödet steks gyllenbrunt i stekpannan. Stek också champinjonerna med smör och salta och peppra. Blanda brödet och champinjonerna och häll över sherryn och blanda. Med så stor fågel blev det nog runt 3 dl av sherryn. Citronen kramade jag ur saften och hällde i fågeln, rullade runt fågeln i pannan ett par varv och sedan tryckte jag i fyllningen. Knyta till och försluta struntade jag i, det fungerar inte när mitt utgångsläge var som det var. Men det är att föredra för att hålla låren och vingarna mot kroppen och därmed få dessa saftigare. 
Klicka på med lite smör över kroppen, gnid in salt och sedan in längst ner i ugnen.  Där fick den steka 3-4 timmar tills man på lukten känner den är klar eller köttet lossnar lätt från benen. Ös med varm buljong några gånger under stektiden och vänd den för färgens skull. Lägg på folie om när den fått färg och stek sista tiden med folie.
 
Sås: använd skyn och red av. Tillsätt lite vin av mustigare sort om den behöver piffas upp.
 
Sedan hade vi bara lite pressad potatis till och sallad.

Påsktider, den underbara tiden som kallas vårvinter

Kategori: Vårvinter

Påsk
Och familjen, ung som gammal samlas, det är underbart. Ibland blir det utökat med lite vänner också och hade vi bara plats skulle vi gärna bjuda in många fler. För visst är det helt fantastiskt få komma naturnära även om vi numera också gärna vill vara både vara uppkopplade och ha lite buller för oss.
För aldrig blir man för gammal att åka bob.
 
 
Påskaharen hade det lätt att lägga sina ägg i år. Fina skoterspår som bar hur fint som helst, och vädret var soligt och ingen blåst när haren gjorde sin tur.
 
 
När nu haren påtalat hur fint föret var efter älven så fick det bli att kontrollera om pimpellyckan fanns. Men icke då, grannen undrade också vad nu fiskarna hittat på, för det hade inte gått att lura upp någon ur älven senaste 14 dagarna. Men härlig och lång skidtur gick det att ta. Tänk vilken lycka att Vindelälven undgick utbyggnad, jag drabbas av lyckorus hur vacker den är varje gång jag befinner mig i dess närhet.
 
 
Korvgrillning och pinnbröd, det är ett måste mest varje lunch om bara vädret är ok och det var det.