Denna halvsurdeg funkade elldeles utmärkt till mycket mackvarianter. Skorpan blir härligt hård och krispig.
Färskt med bara lite smör till middagen. Eller rosta lätt till brushettan. Eller med lite god olivolja och hastigt värma på grillen. Lite lyfttorkad skinka och örtost. Bara som idé. Och blir det ändå kvar - gör brödkrutonger.
Några arbetsmoment är det närmre bestämt 3 bearbetestillfällen och det kan man ju lägga in som minnesfunktion i mobilen så glömmer man inte.
Kväll:
Gör en nattdeg.
1/2 till 1 dl surdeg, jag tog rågsurdeg för det var vad jag hade på lut.
5g jäst, lite fusk behövde jag
2 dl vatten
200g vetemjöl special
2 tsk havssalt
Lös upp jästen i lite vatten. Häll i en skål tillsammans med surdegen och rör om. Jag föredrar att sätta hushållsassisten i arbete. Tillsätt mjölet. Och vattnet vartefter, kan behöva bli mer vatten - degen ska bli lagom fast och bara lätt kladdig, i med saltet och maskinbearbeta 15 min eller 30 intensiva minuter för hand.
Jag tar min rostfria bunke med lock och ställer i kylen över natten. (Den får inte vara för stor så att alltför mycket luft får plats, degen kan torka lite då.)
Förmiddag:
10-15 g jäst
7 dl vatten
300 g lantvetemjöl
500 g vetemjöl special
500 g vetemjöl
2 tsk havssalt
Lös upp jästen i lite vatten. Lyft över nattdegen till assistenstens bunke. Arbeta in jästen och lite mer vatten, tillsätt mjölsorterna och tillsätt vatten och salt till du har en lagom kletig deg denna får nu stå och arbeta i maskinen 15 min (eller 30 intensiva minuter för hand).
Ställ bunken svalt att jäsa med lock eller plastfilm över.
Eftermiddag:
Börja kontrollera efter 3 timmar om den är färdigjäst. Den ska se luftig ut och ha fördubblat sin volym.
Försiktigt häller du upp den på mjölad bänk och formar till 2 fina bröd. Lägg på plåt med duk över och låt jäsa 45-60 min (de sak se luftiga ut igen).
Värm ugnen till 250 ° Ställ in bröden något under mitten och kasta in 1/2 dl vatten i ugnen botten - stäng luckan snabbt. Sänk till 200°. Öppna luckan 2 ggr under gräddningen så får du finaste skorpan, eller 3-4 om du vill ha den än knaprigare. Grädda ca 45 minuter. Låt svalna under luftig bomullsduk.
Smaklig spis.