Inspirerad av Jamie Oliver rasslade vi runt i köket och försökte tajma in alla ingredienser, tog bort något och lade till annat. Och jodå gott blev det.
Coleslaw av:
salladslök
chilli
1 burk vattenkastanj
Dessa tre skäres riktigt tunt i matberedaren.
smaksätt med saft av 1 lime, liten näve korianderblad, lite soya. Bör få stå och dra till sig 10-15 min
Biffarna görs av:
400g Norrländsk nötfärs
1 ägg
1 tsk grov senap
salt, peppar
Till stekning: Rapsolja
I slutet av stekningen: 1 msk honung och sesamfrön.
Blanda om, gör 4 biffar. Stek i rapsolja. Sista touchen ringlas honungen över och strö på sesamfrön
Nudlar med grönt:
6 dl vatten, kokas upp med:
1-2 grönsaksbuljongtärningar
1 tumstor ingefära i tunna spån
spadet från vattenkastanjen
tillsätt:
300g äggnudlar, nudlarna ska nästan suga i sig all vätska
tillsätt sedan:
1 röd paprika
1 gul paprika
1 frp sockerärt
skär paprika och ärten i lite grova bitar, ner i pannan och koka litet innan resten tillsätts
Hacka grovt: 1 liten pac choi
korianderstjälkar
saft från 1 lime
woka ihop allt i några minuter, men håll koll, allt ska vara lite krispigt.
hacka korianderbladen och lägg på toppen.
Igår provade vi inte helt ovanligt något som vi inte gjort förut. Och helt ärligt så hade nog öl passat bättre till även dessa chips.
Chips: Sötpotatis skivades på finaste skivan i matberedaren. Väl borstade men med skalet kvar. Lades i omgångar i gjutjärnsgryta med het frityrolja. Saltades med flingat havssalt. Begärliga, som tyvärr chips brukar vara.
Dink, mangopassion: Isbitar i högt glas, 2-3 msk mangojuice, 3 cl gin, 6 cl ingefärsöl (alkoholfritt, finns på systembolaget)
Inte vet jag vad sort det är men ljuvligt vacker fortfarande en och en halv vecka senare. Palles blommor på Nygatan gör en sällan besviken med sin kvallite´.
Vit färdigmålad list från XL Bygg, det blev inte bra. Blev för hård kontrast mellan väggens matta gröna och affishens mjuka färger. God vän tipsade om att ta upp färg från affishen. Jag bestämde mig för att utgå från de fina rosorna som jag väljer att de kan vara Ghislaine de Feligonde som är en underbar favorit. Jag hämtade lite vit halvblank färg ur hobbyrummet, blandade med oxidgult till en lite gräddig nyans som bottenfärg. Grundade med den, lät torka.
Ett lager till blandades för laserande effekt. Med vitt, oxidgult och kadmiumgult och blandade upp med lite lasyrolja. Penslade på en sida åt gången och gjorde ett enkelt mönster med gummikam. (ett redskap för dekorationsmåleri). Jag blev nöjd, med en lite ruffigare känsla.
Väggarna var också i väldigt dåligt skick när ytmaterialen avlägsnades, som dessutom satt så hårt att delar av väggmaterialet följde med. Få till detta med spackel var inte möjligt. Vi beslutade att sätta nya väggskikt.
Den ursnugga pappershållaren är från senaste gotlandstrippaen för några år sedan. Den hittade vi i en Visbybutik. Den matchande fulroliga mässisngsasken lämnade tidigare husägare efter sig.
Övre delen klädde min man med 6mm repgips. Nedre delen hade bakom mattan ett märkligt skikt på några mm med armerad betong/gips? Alldeles för omöjlig ta bort. Vi byggde in med tunnaste mdf vi hittade i lager, 8mm. Mätte upp för badrumsinredning, toalettplacering och placerade ut 6cm breda lister som A sågade ur överbliven mdf. 15 cm breda horisontellt längst ner vid golvet för där skulle en allmogelist placeras utanpå. Längst upp köpte vi en i bakkant slät bröstlist och gjorde bakkanten själva.
Affishen bestämde färgen, golvet tog upp färgen från den och blev veronagrönt. Matchande färg till väggarna söktes, normalt brukar jag blanda själv men när det blir så här tungt med pigment kändes det bättre och troligtvis inte särskilt mycket dyrare att låta färghandeln stå för en färdig produkt. Jotun annonserade för sina Lady färger precis i tid med färg där man utgår från samma färgnyans men i olika matthet. Precis som jag hade sett framför mig i flera år. Ibland är det svårt beskriva vad man tänkt för folk i branschen, nu slapp jag. Det är bra länge nu det varit sällsynt med kunder som varken vill ha vitt, beige, eller ljusgrått och då är det också svårt att nå fram med den bild man har av ett så här i färg mörkt projekt. Med färgen blev den dessutom till ett minne med en arbetskompis som fick lite trädgårdstips och jag färg. Den matta på övre delen av väggen: Lady pure color supermatt vägg S7010-B90G. Den blankare på den nedre delen: Lady supreme finisch 80 superblank för trä och panel S7010-B90G.
En toppensoppa till lunch eller lättare middag när man har kolossalt bråttom. Under förutsättning att brödet är klart och ligger och väntar förståss.
Till soppan:
1-2 gula lökar, skär i mindre bitar
1 vitlöksklyfta i fyra delar
en halv rotselleri av en av medelstorlek
1/2 aubergine skalad och tärnad
olivolja till stekning
1 liter hönsbuljong
150 g färsk babyspenat
salt och peppar efter smak
Till topping:
2 nävar små tomater t.ex. cocktailtomater som skärs i 4 delar
150 g fetaost
1 kruka basilika
Tllbehör:
Gärna vitt bröd på surdegsbas komplettera med en skiva lufttorkad skinka om du vill det.
Fräs lök, vitlök, rotselleri i rymlig gryta till de fått fin färg och blivit lite mjälla. Häll på buljongen och låt koka i 5 minuter. Vänd ner spenat och mixa soppan slät. Garnera med toppingen och servera med brödet.
Denna tärta med maräng på sockerkaksbotten går även att använda som rulltårta. Tänk bara på att använda mindre fyllning för den blir väldigt skör.
Ugn: Sätt ugnen på 175 grader.
Tag långpannan som är ca 35 x 45 och klä med bakplåtspapper.
Sockerkaksbotten:
150 g smör
2 dl socker
1 ägg
2 äggulor
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
Marängsmet:
2 äggvitor
1 dl socker
mandelspån så mycket du finner gott (eller ca 0,5 dl)
Lemoncurd:
2 ekologiska citroner
3 ägg
2 dl socker
50 g smör
Fyllning:
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
lemoncurd, görs gärna någon dag före, måste vara kall
bär efter säsong ex: hallon och björnbär eller jordgubbar, tärnade aprikoser, syltade mandariner i klyftor är också gott.
Rör smör och socker smidigt. Tillsätt det hela ägget och rör kraftigt, äggulorna och rör igen. Mjöl och bakpulver blandas och tillsätts. Slutligen mjölken. Rör till allt är väl blandat men inte mer än så. Bred ut smeten i pannan.
Vispa vitorna i glas eller porslisskål och blanda i sockret. Vispa tills smeten blir blank och toppig. Bred ut över sockerkakssmeten lite lätt toppigt, strö på mandelspånen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Lossa kakan när den svalnat med är ännu lite ljummen.
Lemoncurd: Borsta citronerna noga. Riv det yttersta av skalet. Vispa ägg och socker i en skål som tål värme. Tillsätt det rivna skalet och pressa saften ur citronen däri. Sätt skålen i en gryta med varmt vatten, vispa tills det tjocknat. Tag upp skålen och tillsätt smöret, rör tills det smält. Låt svalna.
Vispa grädden med sockret. Dela kakan i 2 delar. Bred grädden på ena halvan, tag ca 2/3 av lemoncurden och bred försiktigt över grädden. strössla över bären och lägg andra halvan som lock. Ät gärna genast för frasigheten i botten går snart förlorad.
-50 tals hus, avlopp i gjutjärn. Det var helt klart läge tänka nytt. Min man rev ut allt - element, vatten, avlopp, el och alla golvskikt hela vägen ner till källartakets gjutning. Eftersom vi inte längre skulle ha badrum här förenklades en del arbete. Och eftersom han är så förträffligt duktig på det mesta så gjorde han det mesta med lite konsultationer i byggbranschen om vad skikt och regler som gäller just nu. Härligt nog har vi också en god vän och proffs i vvs-branschen som hjälpte till att lägga pannan i veck. För det är ju så att helst vill man ha så lite jobb som möjligt och beslutet att riva upp allt och bygga upp igen innebär mentalt nästan något omöjligt. Speciellt då behöver man proffs, för att ta beslut om byggröra i månader.
In monterades: avlopp och vatten till handfat och toalett, vatten till golvvärme. Golvvärme till klinkergolv är ett måste, annars blir det inte roligt för de söta fötterna. Ny tät uppregling, golvskivor med tätskum mot vägg och rör, tätskiktsprimer, golvvärmeslingor, flytspackel. Här får man se upp i alla led och jämföra priser och kvaliteter. En kant reglades där väggen skulle bli för den vägghängda toalett vi bestämt, och ännu mer flytspackel innanför den. Detta för att få till ett bra fall på golvet från utrymmet bakom toaletten och där badrumsmöbeln ska placeras. För att eventuella framtida läckage ska rinna ut på golvet och avslöja sig.
Julen kom och golvet fick härda en månad. Övriga ytor och skåpmontering gjordes.
Klinkern beställdes och köptes på Byggteknik&Kakelugnar som hade Svenska kakel i sitt sortiment. Stora plattor Viaemilia verde 7384-26 i storlek 20x60,8 i fris. Undantaget för där skåpen ska in. De mindre plattorna är Viaemilia verde 7384-10 och Viaemilia bianco 7380-10storlek 10x10. Mycket uträkning och kapning innan det kunde läggas med fästmassa av tillverkaren rekommenderade och deras gråa fog. Vad som gav extra bekymmer var ventilation och avloppsrör som skulle ner i ett hörn, det kläddes in så det blev som ett tillägg till väggarna. I anslutning mot vägg och skåp tog vi grå silikonfog för badrum. Sparksockeln under skåp kläddes också med klinker. Viktigt var alltså att golvet innan klinkern var orentligt tätt. Klinkern är bara en utsmyckning.
Golvvärmen väntar vi ännu med att slå på, ett par månaders härdning för att undvika sprickor. Så de små och stora fötterna får vänta på mys ännu ett tag.
Mor Ingrids goda semla
En semla som också gör sig som hetvägg.
baka så här
40-50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
1 dl socker
ca 900 g mjöl
Smält fettet, i med mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen och rör ut med lite degspad, i med restrerande spad + salt + socker och det mesta av mjölet. jobba ihop till en smidig och fin deg. 30 min jäsning om du har hyfsat varmt, gör fingertestet om det inte känns bra jäs en stund till.
Sätt ugnen på 200 grader lite drygt. Gör 15-20 runda bullar, jäs igen ca 30 min. Grädda ca 15 min i mitten av ugnen.
Fyllningen är så här:
Mandelmassa
Grädde
Vispad grädde, vaniljsocker
Florsocker
Bullen ska ha svalnat. Gör inte fler semlor än ni äter upp för dagen. Skär av ett lock ca 1/4 av semlan. Gröp ur till tunt skal. Smula inkråmet med gaffel blanda i mandelmassa efter smak men ca 50/50 rör i lite grädde så det tar ihop. Vispa grädde med lite vaniljsocker, ta en liten del av den och blanda i fyllningen för att få den lite lagom fluffig. Rör ihop ordentligt, fyll semlorna. En rejäl klick grädde och på med locket. Pudra till sist florsocker och servera till kaffet eller med ljummen mjölk för hetvägg.
Fina fönster från -50 talet med fina profiler är värda att spara. Trots flera års duschande med ständiga upprenoveringar är fönstret ännu i gott skick. Jag målade upp det med samma färglager som taket. Fodret gick inte rädda så det fick bli allmoge från XL-bygg här med. Dock inte den undre listen (ej i bild här) som fick bli en i gömmorna sparad från ett 1920-tals hus vi tidigare bott och hyrt i (härligt speciella hyresvärdar). För insynens skull hade jag och äldsta dottern P tidigare något år gjort urskärningar med skalpell ur en plastfilm köpt på Färgbolaget. Mönstret vårt eget påhitt. - Vi flätar vidare med personer att minnas när vi nyttjar vår toalett. Där om någonstans ska väl tid för reflektioner finnas.......
Citat från TT publicerat i Norran 120211: Findus färdiga exportlasagne tillverkas av franska leverantören Comigel, en fabrik i Luxemburg. Comigel köpte i sin tur köttet från franska köttproducenten Spanghero. Kött som enligt biträdande franske finansministern kom ´från en cypriotisk handlare´ som hade kontrakterat en handlare i Nedrerländerna som i sin tur fick leveranserna från ett slakteri i Rumänien.
Alltså kan vi börja anta att ansvariga länken är lång om vi tittar på bara orterna: Sverige - Luxemburg - Frankrike - Cypern - Nederländerna - Rumänien. Vid behov att ställa ansvariga mot väggen, hur ställer du där någon till svars? Sen ska vi lägga till några olika material i den samlade förpackningen, hur ser kedjan ut för övriga ingredienser? Samt distrubutionskedjan för att sammansätta denna produkt och få den ut till kund.
Se också länk med tänkvärd intervju med representant från `Äkta Vara´.
Visst har vi en vilja äta mat - inte en produkt.
Själv gör vi lasagne från viltfärs från glada norrländska älgar, ost och mjölk från Norrmejerier, morötter från eget land eller kravodlade svenska. Det skulle vara lasagneplattorna från Kungsörnen då, som inger frågeställning och jag inte har kollen på. Men å andra sidan är det inte komplicerat göra egen pasta om tvivel börjar finnas. Och är det nu så rasslandes dåligt om tid är det inte komplicerat att ha en plättsmet på lut......
Underskatta inte dina sinnen - mat ska kännas bra (goda råvaror) vid hanteringen, att laga till ska lukta gott, smaka (förhoppningsvis) som du tänkt och förhoppningsvis får du höra något positivt vid middagsbordet.
Utdrag ur en bra blogg med varumärken i fokus: blogg.Nota Bene.se
UNDERLEVERANTÖRERNAS EKORRHJUL
Koncentrationen i svensk dagligvaruhandel är alltså extrem. Det vet vem som helst som över huvud taget kikat in i länderna på andra sidan Öresundsbron. Där är konkurrenssituationen mycket sundare.
Det finns för det första fler konkurrerande kedjor, men dessutom finns livsmedelsfackhandel kvar.
Europeiska städer har fortfarande slakteributiker, bagerier och grönsakshandlare, med hög kvalitet och god service.
Här har vi Ica Maxi, Ica Kvantum, Ica Supermarket, Ica Nära samt några mindre konkurrenter.
Så giganten Ica kan kosta på sig att sätta en hotande näve mitt i synen på sina leverantörer och säga ”passa dig noga, om du inte gör som vi säger så åker du ut” och kräva att leverantören skall stå för ökade råvaru- och tillverkningskostnader. Och ständig produktutveckling förstås, för det gäller att presentera nyheter, om man vill behålla utrymme i butikshyllan.
Så här blev slutspurten, nu är bara golvet kvar. Ett golv som tog lite extra lång tid för katten Dusten tycker att kakelsnöret är hans absoluta egendom som ingen får låna. Så fort A hämtar något har Dusten dragit iväg runt i huset med snöret i munnen och en triumferande blick.
Den här är affischen blev utgångspunkt när vi äntligen tog oss för att renovera vårt gamla badrum. Och som så mycket annat som renoveras hos oss så blir det ett ihopplock av mer eller mindre goda minnen. Det blir liksom lite roligare så. Det här är ett minne som vår yngsta gärna påminner oss om, för att vi inte ska glömma hur olämpliga föräldrar vi alltid varit men mest och i synnerhet undertecknad. Så det här tillhör alltså kategorin ett mindre gott minne. Nå egentligen tror jag inte själv hon minns så mycket av det, så sjuk som hon var.
För en himla massa år sedan gjorde vi en sommarsemester i Danmark. Flickorna var små och vädret alldeles ljuvligt med sol från bar himmel. Vi hade som så många andra börjat resan med Legoland och det fanns hur mycket som helst att både se och göra, tyvärr........ För lite otänkt var vi och vår yngsta dotter fick solsting med hög feber och piggnade sedan aldrig riktigt till under hela restrerande delen av resan. Nå det blev i alla fall en resa genom delar av Danmark och vi avslutade uppe i Skagen med sitt fantastiska ljus. Som inte alls visade sig heller vara trevligt när man har solsting. Affischen handlades in men passade liksom inte alls någonstans när vi kom hem, och blev liggandes.........
Syrenhortensian blommade rikligt trots att den blev tilltufsad av både människor och maskiner när vi dränerade och drog in fjärrvärme. När vintern släpper sitt grepp väntar kraftig beskärning för nu river vi trädgården till våren och börjar om. Somligt flyttas, somligt får byta adress. Men ännu råder vinterns lugn.......