Mjuk chokladkaka
Kategori: Baka sött
Lite tung i smaken även om jag är galen i choklad. Blev mer smakrik och godare efter någon dag, tyckte jag.

Ugn:
Sätt ugnen på 175 grader.
Formen:
Börja med att smöja och fördela ströbröd i en kakform med löstagbar kant som rymmer ca 1,5 L.
Chokladkakan:
100 g smör, smältes
3 ägg
2 dl råsocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl stark kallt kaffe
1 msk apelsinlikör
Vispa ägg och sockret. Blanda i annan skål mjöl, siktad kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner i äggsmeten. Tillsätt sedan smör, kaffe och apelsinlikör Rör försiktigt till smeten är slät inte längre. Häll smeten i formen och grädda på nedre falsen i 30 - 35 min. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den.
Chokladglasyr:
100 g mörk 70% choklad, eller hälften apelsinchoklad mörk.
25 g smör
3 msk ljus sirap
0,75 dl vispgrädde
1 väl tvättad apelsin, använd en liten citrusfruktrasp. Eller rivjärn, blir bara lite mindre dekorativt.
Lägg smör, sirap, grädde i en liten kastrull och koka upp. Bryt ner chokladen i kastrullen, dra den från värmen och rör tills den smält. Låt svalna nästan helt och rör då och då under tiden, den ska vara trögflytande när du häller den över kakan. dekorera med apelsinrasp.