meramitt.blogg.se

Livets goda ska här få plats. Trädgårdsidéerna, favoritrecepten, lite bygg, lite riv någon färgblandning. Och ett och annat roligt eller tänkvärt som jag läst eller sett eller bara hört. Samlat på en plats för att jag aldrig hittar och alltid fått leta som en tok.

Mjuk chokladkaka

Kategori: Baka sött

Lite tung i smaken även om jag är galen i choklad. Blev mer smakrik och godare efter någon dag, tyckte jag.
 
 
Ugn:
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Formen:
Börja med att smöja och fördela ströbröd i en kakform med löstagbar kant som rymmer ca 1,5 L.
 
Chokladkakan:
100 g smör, smältes
3 ägg
2 dl råsocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl stark kallt kaffe
1 msk apelsinlikör
 
Vispa ägg och sockret. Blanda i annan skål mjöl, siktad kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner i äggsmeten. Tillsätt sedan smör, kaffe och apelsinlikör Rör försiktigt till smeten är slät inte längre. Häll smeten i formen och grädda på nedre falsen i 30 - 35 min. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den.
 
Chokladglasyr:
100 g mörk 70% choklad, eller  hälften apelsinchoklad mörk.
25 g smör
3 msk ljus sirap
0,75 dl vispgrädde
1 väl tvättad apelsin, använd en liten citrusfruktrasp. Eller rivjärn, blir bara lite mindre dekorativt.
 
Lägg smör, sirap, grädde i en liten kastrull och koka upp. Bryt ner chokladen i kastrullen, dra den från värmen och rör tills den smält. Låt svalna nästan helt och rör då och då under tiden, den ska vara trögflytande när du häller den över kakan. dekorera med apelsinrasp.
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: