meramitt.blogg.se

Livets goda ska här få plats. Trädgårdsidéerna, favoritrecepten, lite bygg, lite riv någon färgblandning. Och ett och annat roligt eller tänkvärt som jag läst eller sett eller bara hört. Samlat på en plats för att jag aldrig hittar och alltid fått leta som en tok.

Lax med kall och varm sås

Kategori: Recept mat

Tillhör kategorin snabblagat med liten förberedelse.
Lite styrka och genast tyckte min man att lax faktiskt är möjligt att äta. Ja om den inte är gravad eller rökt förståss för det är gott. Och jag håller med lite grand. Lax i sig känns lite `mja-a tycker jag verkligen om det´ och har en lite väl egen smak av fett. Men rätt kryddat - helt ok, och idag faktiskt gott. 
 
 
Aioli:
Görs gärna minst någon timme tidigare, eller tidigare om så passar
1 äggula
1tsk limesaft
0,5 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
salt/sv peppar efter smak
0,5 dl rapsolja
0,5 dl god olivolja
2 rejäla vitlöksklyftor
skalet från 1 riven lime
1 dl créme fraiche
 
Blanda äggula, limesaft,vinäger och senap i en skål. Vispa försiktigt i oljan, så det inte skär sig. Blanda i pressad vitlök, limeskalet, smaka av med salt och peppar. Sist i med créme fraiche och ställ kallt.
 
Laxen görs så här:
4 st 2-3 cm bitar av laxfilé
Krusmyntagårdens örtiga fiskkrydda, eller din egen goda örtblandning (timjan, dragon, citronmeliss, persilja tex)
salt,peppar
rapsolja
saft av halv lime
ev sesamfrön
Vänd laxskivorna i blandningen av kryddor, låt ligga en stund medans du gör riotton och chilisåsen med bett.
När risotton och chilisåsen är nästan klara så steker du laxen i lite upphettad rapsolja, ringla över saften av lime i slutet och pudra över sesamfrön allra sist.
 
Risotto:
4 scharlottenlökar, finhackas
rapsolja
2 dl avorioris
1 dl torr vitt vin
Hetta upp en panna, fräs löken mjuk utan att den att färg. Tillsätt ris och fräs tills det set glansigt ut, häll i vinet. Rör hela tiden så det inte brinner fast och riset suger upp jämnt. Tillsätt lite vatten åt gången, fyll ej på förrän det förra tillsättandet sugit in. Rör tills risotton är klar och servera direkt. 
Samtidigt gör du:
 
Chilisås med bett:
 
1 röd lök, finhackas
3 rejäla vitlöksklyftor, finhackas
2-3 chili, finhackad
3 dl chilisås
2-3 msk rödvinsvinäger
2 msk råsocker
0,5 dl rapsolja
vatten 
Fräs löksorterna mjuka i vid panna i oljan. Tillsätt chilin, fräs ett par minuter till. Tillsätt övriga ingredienser och vatten till önskad konsistens. Låt den vara lite tjock, ser trevligare ut.
 
Servera med enkel grönsallad av tex romansallat, ruccola, gurka och nyp ur det sista ur limen över.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: