Snabba tårtan med marängtopp
Kategori: Baka sött

Denna tärta med maräng på sockerkaksbotten går även att använda som rulltårta. Tänk bara på att använda mindre fyllning för den blir väldigt skör.
Ugn: Sätt ugnen på 175 grader.
Tag långpannan som är ca 35 x 45 och klä med bakplåtspapper.
Sockerkaksbotten:
150 g smör
2 dl socker
1 ägg
2 äggulor
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
Marängsmet:
2 äggvitor
1 dl socker
mandelspån så mycket du finner gott (eller ca 0,5 dl)
Lemoncurd:
2 ekologiska citroner
3 ägg
2 dl socker
50 g smör
Fyllning:
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
lemoncurd, görs gärna någon dag före, måste vara kall
bär efter säsong ex: hallon och björnbär eller jordgubbar, tärnade aprikoser, syltade mandariner i klyftor är också gott.
Rör smör och socker smidigt. Tillsätt det hela ägget och rör kraftigt, äggulorna och rör igen. Mjöl och bakpulver blandas och tillsätts. Slutligen mjölken. Rör till allt är väl blandat men inte mer än så. Bred ut smeten i pannan.
Vispa vitorna i glas eller porslisskål och blanda i sockret. Vispa tills smeten blir blank och toppig. Bred ut över sockerkakssmeten lite lätt toppigt, strö på mandelspånen. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Lossa kakan när den svalnat med är ännu lite ljummen.
Lemoncurd: Borsta citronerna noga. Riv det yttersta av skalet. Vispa ägg och socker i en skål som tål värme. Tillsätt det rivna skalet och pressa saften ur citronen däri. Sätt skålen i en gryta med varmt vatten, vispa tills det tjocknat. Tag upp skålen och tillsätt smöret, rör tills det smält. Låt svalna.
Vispa grädden med sockret. Dela kakan i 2 delar. Bred grädden på ena halvan, tag ca 2/3 av lemoncurden och bred försiktigt över grädden. strössla över bären och lägg andra halvan som lock. Ät gärna genast för frasigheten i botten går snart förlorad.