Mor Ingrids goda semla
Kategori: Baka sött

Mor Ingrids goda semla
En semla som också gör sig som hetvägg.
baka så här
40-50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
1 dl socker
ca 900 g mjöl
Smält fettet, i med mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen och rör ut med lite degspad, i med restrerande spad + salt + socker och det mesta av mjölet. jobba ihop till en smidig och fin deg. 30 min jäsning om du har hyfsat varmt, gör fingertestet om det inte känns bra jäs en stund till.
Sätt ugnen på 200 grader lite drygt. Gör 15-20 runda bullar, jäs igen ca 30 min. Grädda ca 15 min i mitten av ugnen.
Fyllningen är så här:
Mandelmassa
Grädde
Vispad grädde, vaniljsocker
Florsocker
Bullen ska ha svalnat. Gör inte fler semlor än ni äter upp för dagen. Skär av ett lock ca 1/4 av semlan. Gröp ur till tunt skal. Smula inkråmet med gaffel blanda i mandelmassa efter smak men ca 50/50 rör i lite grädde så det tar ihop. Vispa grädde med lite vaniljsocker, ta en liten del av den och blanda i fyllningen för att få den lite lagom fluffig. Rör ihop ordentligt, fyll semlorna. En rejäl klick grädde och på med locket. Pudra till sist florsocker och servera till kaffet eller med ljummen mjölk för hetvägg.