meramitt.blogg.se

Livets goda ska här få plats. Trädgårdsidéerna, favoritrecepten, lite bygg, lite riv någon färgblandning. Och ett och annat roligt eller tänkvärt som jag läst eller sett eller bara hört. Samlat på en plats för att jag aldrig hittar och alltid fått leta som en tok.

Findus lasagne - ett omöjliggörande av kontroll

Kategori: Aktuellt, samhälle

 Citat från TT publicerat i Norran 120211: Findus färdiga exportlasagne tillverkas av franska leverantören Comigel, en fabrik i Luxemburg. Comigel köpte i sin tur köttet från franska köttproducenten Spanghero. Kött som enligt biträdande franske finansministern kom ´från en cypriotisk handlare´ som hade kontrakterat en handlare i Nedrerländerna som i sin tur fick leveranserna från ett slakteri i Rumänien.
 
Alltså kan vi börja anta att ansvariga länken är lång om vi tittar på bara orterna: Sverige - Luxemburg - Frankrike - Cypern - Nederländerna - Rumänien. Vid behov att ställa ansvariga mot väggen, hur ställer du där någon till svars? Sen ska vi lägga till några olika material i den samlade förpackningen, hur ser kedjan ut för övriga ingredienser? Samt distrubutionskedjan för att sammansätta denna produkt och få den ut till kund. 
 
Se också länk med tänkvärd intervju med representant från `Äkta Vara´.
 
Visst har vi en vilja äta mat - inte en produkt.
 
Själv gör vi lasagne från viltfärs från glada norrländska älgar, ost och mjölk från Norrmejerier, morötter från eget land eller kravodlade svenska. Det skulle vara lasagneplattorna från Kungsörnen då, som inger frågeställning och jag inte har kollen på. Men å andra sidan är det inte komplicerat göra egen pasta om tvivel börjar finnas. Och är det nu så rasslandes dåligt om tid är det inte komplicerat att ha en plättsmet på lut......
 
Underskatta inte dina sinnen - mat ska kännas bra (goda råvaror) vid hanteringen, att laga till ska lukta gott, smaka (förhoppningsvis) som du tänkt och förhoppningsvis får du höra något positivt vid middagsbordet.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: